-->

Boligdrøm eller Mareridt​

Hér kan du få et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, hvis du er på udkig efter dit nye drømmehjem eller har fundet et konkret hus, du gerne vil byde på.​

Se også ​​→

​Der bliver i Danmark handlet cirka 50.000 boliger om året. Et parcelhus, en ejerlejlig-hed, et rækkehus eller noget helt fjerde, der er ens eget. Derved opfyldes en del af disse køberes boligdrømme.

Imidlertid oplever mange, at boligdrømmen hurtigt forvandles til et mareridt af værste skuffe, hvor det løber en koldt ned af ryggen og nætterne bliver lange og søvnløse.

Mareridtet skyldes ofte skjulte mangler, der først opdages efter, at man er flyttet ind.

Hyppige mangler

​Det ses jævnligt, at en ejendom mod forventning ikke er sikret tilstrækkeligt mod fugt, eller at der af andre grunde er skimmelsvamp.

Ligeledes ses jævnligt mangler ved ejendommens størrelse eller areal eller retlige mangler som for eksempel en nabos vejret, eller at kælderen ikke er godkendt til beboelse, blot for at nævne et par eksempler.

Det er mangler, der sjældent opdages i hverken tilstandsrapporten eller elinstallations-rapporten eller ved en almindelig gennemgang af ejendommen.

Tilstandsrapport, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring

​For mange købere opleves tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten betryggende, idet køberne derigennem får et større kendskab til den ejendom, som de er ved at købe.

Rapporterne beskytter imidlertid snarere sælger end køber.

Efter reglerne i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom kan en sælger ved salg af sin bolig fraskrive sig størstedelen af sit ansvar ved at lade tilstands- og elinstallationsrapporter udarbejde.

Sælger udleverer rapporterne og et ejerskifteforsikringstilbud til køber, der risikerer at stå tilbage med store reparationsregninger, hvis der ikke rettidigt er tegnet ejerskifteforsikring.

Lempelsen af sælgers hæftelse er tæt på altomfattende, hvorimod ejerskifteforsikr-ingen i virkelighedens verden ikke er det.​

Advokatforbehold

​Når man køber en ejendom har man mulighed for at tage et såkaldt ”advokatforbe-hold”.

Advokaten gennemgår almindeligvis handlens dokumenter og tjekker, at der er styr på alt det juridiske, ligesom advokaten kan yde almindelig rådgivning.

Med et advokatforbehold får man mulighed for at stille spørgsmål til og gøre krav gæl-dende mod sælger inden købsaftalen bliver endelig.

Med et korrekt advokatforbehold får man samtidig mulighed for omkostningsfrit at træde tilbage fra handlen, hvilket særligt er relevant, hvis sælgers svar på advokatens spørgsmål og krav giver grund til bekymring.

​Hvis uheldet er ude

​Uanset om der er taget advokatforbehold og uanset hvilke rapporter der er udarbejdet, kan uheldet være ude.

Spørgsmål er da: Hvad gør man? Kan der rettes et krav og i givet fald mod hvem?

I første omgang kan man altid først prøve at anmelde manglerne til sin husforsikring og til ejerskifteforsikringen, hvis man har tegnet sådan en.

Afviser de at dække, må man overveje, om der skal rejses et krav. Det krav kan for eksempel rettes mod et af forsikringsselskaberne, mod sælgeren, mod ejendomsmægleren, mod de sagkyndige, der har udarbejdet rapporterne, tidligere ejerled og naboer

Det er let at gå galt i byen, og det kan hurtigt blive en dyr omgang. Hvis man er i tvivl bør man derfor søge juridisk rådgivning hos en boligadvokat, der kan hjælpe en til at tage beslutningen om kravet skal forfølges og i så fald imod hvem.

Vi tilbyder juridisk bistand både til handler med fast ejendom, hvad end du skal købe eller sælge, og til konkrete sager om mangler ved fast ejendom. Du kan kontakte os på formularen nedenfor, ved at sende en mail til info@askt.dk, eller ved at ringe til os på tlf. 8613 0600, så finder vi den rette advokat til at vurdere din sag.

Få svar fra en specialist 

Udfyld formularen så vender vi tilbage hurtigst muligt. ​Du kan også ringe til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.