Der bliver i Danmark handlet cirka 50.000 boliger om året. Et parcelhus, en ejerlejlig-hed, et rækkehus eller noget helt fjerde, der er ens eget. Derved opfyldes en del af disse køberes boligdrømme.
Imidlertid oplever mange, at boligdrømmen hurtigt forvandles til et mareridt af værste skuffe, hvor det løber en koldt ned af ryggen og nætterne bliver lange og søvnløse.
Mareridtet skyldes ofte skjulte mangler, der først opdages efter, at man er flyttet ind.
Hyppige mangler
Det ses jævnligt, at en ejendom mod forventning ikke er sikret tilstrækkeligt mod fugt, eller at der af andre grunde er skimmelsvamp.
Ligeledes ses jævnligt mangler ved ejendommens størrelse eller areal eller retlige mangler som for eksempel en nabos vejret, eller at kælderen ikke er godkendt til beboelse, blot for at nævne et par eksempler.
Det er mangler, der sjældent opdages i hverken tilstandsrapporten eller elinstallations-rapporten eller ved en almindelig gennemgang af ejendommen.
Tilstandsrapport, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring
For mange købere opleves tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten betryggende, idet køberne derigennem får et større kendskab til den ejendom, som de er ved at købe.
Rapporterne beskytter imidlertid snarere sælger end køber.
Efter reglerne i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom kan en sælger ved salg af sin bolig fraskrive sig størstedelen af sit ansvar ved at lade tilstands- og elinstallationsrapporter udarbejde.
Sælger udleverer rapporterne og et ejerskifteforsikringstilbud til køber, der risikerer at stå tilbage med store reparationsregninger, hvis der ikke rettidigt er tegnet ejerskifteforsikring.
Lempelsen af sælgers hæftelse er tæt på altomfattende, hvorimod ejerskifteforsikr-ingen i virkelighedens verden ikke er det.