Hvad med børnene?
I forbindelse med samlivets ophør/separation skal der tages stilling til, hvad der skal ske med børnene.
Udgangspunktet er, at der er fælles forældremyndighed, og der skal ganske meget til, før retten vil ophæve den fælles forældremyndighed. Det, der oftest skaber problemer, er da heller ikke selve forældremyndigheden, men hvor børnenes bopæl skal registreres.
Med andre ord, hvem skal være bopælsforælder, og hvem skal være samværsforælder.
Hvad er en bopælsforælder?
Bopælsforælderen er den, hos hvem barnet har folkeregisteradresse.
Det betyder, at man er den, der får de offentlige tilskud, der er forbundet med barnet, nemlig familieydelsen og også muligheden for at søge ekstra tilskud som enlig forælder. Bor man til leje vil det også betyde større boligsikring, hvis ens indtægter berettiger til det.
Store og små beslutninger
Bopælsforælderen er den, der træffer de daglige beslutninger for barnet, men de større beslutninger om barnet skal der være enighed om, eksempelvis hvor det skal gå i skole, risikobetonede sportsaktiviteter, konfirmation eller ej, efterskoleophold og sygdomsbehandling.
Er der enighed om, at man hver især har barnet nogenlunde lige meget, træffer man selvfølgelig hver især selv de beslutninger, der dagligt skal træffes, og det er ikke sådan, at bopælsforælderen har mere at skulle have sagt end samværsforælderen.
Uenighed om børnenes bopæl, forældremyndighed eller samvær
Kan man ikke blive enige om fælles forældremyndighed eller bopæl og samvær retter man henvendelse til Familieretshuset via www.familieretshuset.dk.