Landsretten oplyste, at det følger af EU-Domstolens praksis, at en værnetingsaftale fastsat i almindelige forretningsbetingelser opfylder kravene, såfremt der foreligger en underskrevet kontrakt, der udtrykkeligt henviser til de almindelige forretningsbetingelser.
En værnetingsklausul i almindelige forretningsbetingelser, som der kun er henvist til i ordrebekræftelse eller faktura udstedt af den ene part, kan ikke anses for at opfylde kravene til en skriftlig værnetingsaftale jf. EU-Domstolens praksis.
Landsretten fandt det heller ikke dokumenteret, at der som følge af parternes praksis eller international handelssædvane var indgået en gyldig værnetingsaftale.
På den baggrund bestemte landsretten, at der var værneting i Hillerød.
Bemærkninger
Jeg bemærker, at det herefter kan lægges til grund, at det ikke er tilstrækkeligt at henvise til sine almindelige forretningsbetingelser i ordrebekræftelsen eller fakturaen.
Det er væsentligt at bemærke, at hvis værnetingsaftalen skal have retlig gyldighed, skal værnetingsaftalen være indføjet i en underskrevet kontrakt, eller denne skal indeholde en udtrykkelig henvisning til de almindelige forretningsbetingelser.
Derudover må det antages, at en værnetingsaftale kan anses for at være indgået, hvis parterne har haft et langvarigt samarbejde eller som følge af international sædvane.
Har du spørgsmål?
Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat
Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf.:
86 13 06 00.