Der er inden for den sidste måneds tid sket en del ændringer i forhold til domstolenes behandling af retssager, idet der er kommet nye grænser for småsager og appel uden Procesbevillingsnævnets tilladelse. De nye grænser gælder fra 15 juni 2024.
De største ændringer i lovforslaget, som vi gennemgår nedenfor, er:
- Grænsen for småsagsproces forhøjes fra 50.000 kr. til 100.000 kr. Dog ikke i boligretssager.
- Grænsen for at anke eller kære uden Procesbevillingsnævnets tilladelse er forhøjet fra 20.000 kr. til 50.000 kr.
Småsagsprocessen:
Småsagsprocessen er en særligt forenklet måde at behandle sager hos retten. Processen bruges kun ved sager, som af retten vurderes at være af mindre værdi og ikke komplicerede juridisk. Dette skyldes, at småsagsprocessen forudsætter, at retssagens parter ikke har behov for advokatbistand.
Tidligere har grænsen for, hvornår en retssag formodes at være simpel nok til at falde under småsagsprocessen, været ved 50.000 kr. Det vil sige, at sager med en værdi på under 50.000 kr. faldt under småsagsprocessen, medmindre retten vurderede, at sagen var for kompliceret. Grænsen er nu løftet til 100.000 kr. for retssager anlagt fra 15. juni 2024, hvilket i praksis betyder, at stort set alle sager med en værdi under 100.000 kr. forudsættes behandlet uden advokatbistand.
Lovændringen lægger til gengæld op til, at retten skal vurdere mere konkret, om en sag er for kompliceret til at blive behandlet uden advokatbistand. Tidligere var kravet for at løfte sagen ud af småsagsprocessen, at der skulle være tale om ”særlig komplicerede faktiske eller retlige spørgsmål”. Dette krav er nu blevet lempet til, at en sag kan løftes ud af småsagsprocessen, hvis der er tale om ”komplicerede faktiske eller retlige spørgsmål”.
Lovændringen har modtaget en del kritik, herunder særligt fra advokater, som blandt andet har anført, at den forringer retssikkerheden. I den forbindelse er det blevet fremhævet, at op til 100.000 kr. er store beløb i privatpersoners søgsmål, hvilket medfører et behov for juridisk bistand, og at de ved ændringen reelt fratages muligheden for rentabel advokatbistand. Lovændringen er endvidere baseret på en række dommeres evaluering af deres egen evne til at rådgive parterne i småsager tilstrækkeligt, hvilket der også er delte meninger om udenfor domstolene.
På ét konkret område har lovgiver dog lyttet til andre end domstolene selv; boligretssager. Dette område er karakteriseret ved en kompliceret lovgivning og praksis, hvor værdien af sagerne ofte ikke er særlig høj. For denne sagskategori har lovgiver derfor indvilliget i at lade grænsen for småsagsprocessen forblive på 50.000 kr.
Appelgrænsen:
Appelgrænsen for anke og kære uden Procesbevillingsnævnets tilladelse forhøjes fra 20.000 kr. til 50.000 kr. i en række tilfælde, herunder af mest praktisk relevans byretsdomme, kendelser om sagsomkostninger, afgørelser om salær til advokater, og fogedrettens afgørelser om udlæg og omkostninger.