Delingsformue
Delingsformue (tidligere "fælleseje") er den formueordning, der automatisk følger af loven, hvis man har fast bopæl i Danmark, når man bliver gift. Det indebærer, at man skal aflevere halvdelen af sin formue til sin ægtefælle i tilfælde af separation, skilsmisse eller død.
Eksempel: Hustruen har en opsparing på 500.000 kr. med ind i ægteskabet - manden har ingen opsparing af betydning. Parret er enige om, at det vil være mest rimeligt, hvis hustruen kan holde denne opsparing uden for deling i tilfælde af eventuel separation/skilsmisse. Opsparing, som parret foretager efter vielsen, anser de dog for fælles. De opretter derfor en ægtepagt om særeje, der tager højde for disse ønsker.
Tal åbent - og i tide
Det er vigtigt, at man som par er i stand til at tale åbent - og i tide - om emner som økonomi og deling i tilfælde af en separation/skilsmisse.
Det er også vigtigt at få sagkyndig bistand, da der er meget, der skal overvejes i en sådan situation. Det er nemlig ikke alle aftaler mellem ægtefæller, der er bindende, og det kan være vanskeligt at vide, hvis man ikke har erfaring inden for området.
Eksempelvis kan man ikke indgå bindende aftaler om hustrubidragets størrelse på forhånd.
Skal pensionerne deles?
Man skal ikke dele sine almindelige pensionsopsparinger med sin ægtefælle i tilfælde af separation/skilsmisse - uanset hvor meget eller lidt ægtefællen selv har sparet op. Alderdomsopsparing er ikke (længere) fælles i Danmark, og hver person forventes at spare op til egen pension.
Hvis man ønsker at dele pensionsopsparinger i tilfælde af eventuel separation/skilsmisse, skal man oprette en særlig ægtepagt om pensionsdeling. Det kræver et overblik over, hvilke pensionstyper parterne hver især har - og dette kan vores advokater hjælpe med.