-->

Efter anholdelsen

Senest 24 timer efter anholdelse skal man stilles for en dommer i et grundlovsforhør. Her tager dommeren stilling til, om man skal varetægtsfængsles.

Hvis politiet har været i tidsnød med at fremskaffe oplysninger i sagen, kan retten beslutte at forlænge anholdelsen i op til tre døgn.

Man kan blive varetægtsfængslet, hvis den forbrydelse, som man er sigtet for, kan give mere end halvandet års fængsel, og hvis der samtidig er risiko for, at man vil unddrage sig retsforfølgning, begå en lignende ny forbrydelse eller vanskeliggøre efterforskningen, fx ved at fjerne spor eller påvirke andre. 

De fleste varetægtsfængslinger sker med sidstnævnte begrundelse.

Hvis politiets beviser tyder på, at der er særligt bestyrket mistanke om, at man har begået den pågældende forbrydelse, kan man også blive varetægtsfængslet. Samtidig skal forbrydelsen kunne medføre fængsel i mindst seks år, og retshåndhævelsen (dvs. folks opfattelse af retfærdighed) kræve, at man ikke er på fri fod.

Grænser for varetægtsfængsling

Reglerne om varetægtsfængsling (herunder isolation) er meget detaljerede, og i de senere år er der indført en del begrænsninger for, hvor længe varetægtsfængslingen bør finde sted.

Det kan alligevel ikke undgås, at uskyldige bliver varetægtsfængslet, specielt ved grovere forbrydelser. Populært sagt kan man sige, at man har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Derfor er der fastsat erstatningsregler for uberettiget varetægtsfængsling og visitation.​

Man kan kun blive varetægtsfængslet i fire uger af gangen. Herefter afholdes et retsmøde, hvor der tages stilling til, om sigtede fortsat skal være varetægtsfængslet. 

Ved visse grove forbrydelser er der imidlertid fast retspraksis for, at der sker varetægtsfængsling, og derfor er der mulighed for at en varetægtsfængsling forlænges alene på skriftligt grundlag.

Kontakt til andre

Som varetægtsarrestant har man ret til at modtage besøg samt modtage og afsende breve. Hvis man har besøgs- og brevkontrol (hvilket ofte er tilfældet), vil besøgene blive overvåget af en person fra politiet, og alle breve vil blive gennemlæst.


Som varetægtsarrestant har man dog altid ret til at skrive med sin advokat uden at andre læser brevene. Under varetægtsfængslingen vil ens forsvarsadvokat sikre, at sagen behandles så hurtigt som muligt og oplyse den varetægtsfængslede om, hvad der er kommet af nye oplysninger. Undtagelsesvis kan forsvarsadvokaten få påbud om ikke at videregive bestemte oplysninger til den varetægtsfængslede.

Landsdækkende advokatservice

Har du brug for advokatbistand i forbindelse med en anholdelse, er du velkommen til at kontakte os. Benyt kontaktformularen til højre - eller ring til os på telefon: 86 13 06 00.

Få svar fra en specialist 

Udfyld formularen så vender vi tilbage hurtigst muligt. ​Du kan også ringe til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.