Anders Stig Vestergaard er specialist indenfor fast ejendom og byggeri og rådgiver private, andelsbolig- og ejerforeninger og erhvervsvirksomheder. Han har stor erfaring med rådgivning vedrørende fast ejendom og gennemførelse af retssager. Han har indvilliget i at besvare nogle spørgsmål om, hvad man gør, hvis man befinder sig i samme situation.
Der er mangler ved vores nye hus under opførelsen, men det afviser entreprenøren. Hvad gør vi?
Jeg foreslår, at I får en uvildig bygningssagkyndig til at besigtige byggeriet og udfærdige en besigtigelsesrapport. I rapporten vil han beskrive evt. mangler, som han har konstateret ved besigtigelsen. Han skal tillige anmodes om at anslå omkostningerne ved afhjælpning af manglerne.
Ved denne fremgangsmåde fremskaffer vi en uvildig sagkyndig vurdering af, om der er mangler, i hvilket omfang og hvad det koster at få afhjulpet manglerne.
Hermed har vi fremskaffet et godt grundlag for at tage stilling til næste skridt i sagen.
Hvem skal betale for den bygningssagkyndige?
I skal selv betale for udgifterne til den bygningssagkyndige. Jeres retshjælpsforsikring dækker desværre ikke jeres udgifter til den bygningssagkyndige.
Skal vi give entreprenøren besked om besigtigelsen?
Jeg vil anbefale, at I eller den bygningssagkyndige orienterer entreprenøren om tidspunktet for besigtigelsen og inviterer ham til overvære gennemgangen. Han får derved mulighed for at se, at besigtigelsen går rigtig for sig.
Hvad gør vi efter besigtigelsen?
Når den bygningssagkyndiges besigtigelsesrapport foreligger, er der dokumentation for manglerne, og hvad det koster at få dem afhjulpet. Entreprenøren skal naturligvis gøres bekendt med besigtigelsesrapporten og manglerne ved byggeriet.
Han skal svare på, om han kan afhjælpe manglerne, hvordan han vil afhjælpe manglerne, hvornår han vil gøre det, og hvornår han forventer at være færdig.
Hvis der er væsentlige mangler ved byggeriet, kan der naturligvis opstå en bekymring for, om entreprenøren kan færdiggøre byggeriet uden at lave yderligere mangler.
Jeg vil derfor anbefale, at færdiggørelsen af byggeriet gennemgås med entreprenøren herunder med hensyn til en vurdering af, om entreprenørens fremgangsmåde, løsninger og materialevalg er korrekte. I tvivlstilfælde kan den bygningssagkyndige forelægges sagen og anmodes om en vurdering.