1) Alle udlejers krav skal være opgivet og udspecificeret.
Ifølge lejeloven skal udlejer angive de forhold, som ønskes istandsat, i fraflytningsrapporten. Hvis et forhold ikke står i rapporten, kan lejer ikke blive bedt om at betale for det – medmindre forholdet er skjult eller lejer har handlet svigagtigt.
Det er heller ikke nok, at udlejer bare generelt angiver, at der f.eks. skal males lofter og vægge, uden at der bliver angivet præcis hvor, der skal males, og hvorfor (behovet).
Dette fastslog Boligretten i Aalborg i en dom af 15. marts 2021, hvor det dog også var af betydning, at lejer havde angivet mange mangler i indflytningsrapporten og havde boet i lejemålet i kort tid.
2) Hvad skriver du under på?
Som lejer kan det godt være svært at overskue fraflytningsrapporten, når man bliver bedt om at underskrive den. Normalt er det to steder, hvor lejer kan skrive under:
ét, hvor lejer kvitterer for rapporten, men IKKE angiver sig enig i kravet, og
et andet, hvor lejer erklærer sig enig i den stand, som udlejer har angivet i rapporten.
Hvis lejer er uenig i kravet, er det vigtigt kun at skrive under på kvittering for rapporten, og kun, hvis den faktisk bliver udleveret efter synet.
Det hænder, at rapporten kun har ét felt, hvor lejer kan skrive under. I den situation er det sikreste for lejer helt at undlade at skrive under, hvis lejer er uenig i standen.
3) Husk at tage billeder
Et godt råd generelt, når man lejer, er at sørge for at tage billeder for at dokumentere lejemålets stand. Dette skyldes, at udlejer ofte vil påbegynde istandsættelse lige efter man fraflytter. Hvis lejer så er uenig i istandsættelsesbehovet, er det svært at bevise, hvis lejer ikke har nogen billeder af lejemålet omkring fraflytningstidspunktet.
Hvis I har nogen lejeretlige spørgsmål, herunder til konkrete tvister, er I velkomne til at rette henvendelse til advokat Claus Johansen pr. mail: cj@askt.dk eller tlf. 31 18 11 15.