Ugifte samlevende har nemlig ikke automatisk ret til at arve hinanden, og der kan let opstå problemer, hvis samlivet ophører. Derfor er det vigtigt, at man sikrer hinanden og egne rettigheder med hjælp fra en advokat, hvis man ikke vil giftes.
Hvis samlivet ophører
Udgangspunktet for ugifte samlevende er, at man ved samlivets ophør ikke har krav på at modtage noget fra den anden. Dette betyder, at parten, som ejer et aktiv, kan beholde dette aktiv, uden at den anden skal have noget. Kun i særlige tilfælde, hvor eksempelvis kvinden kan bevise, at hendes indsats har været en væsentlig medvirkende årsag til, at manden har fået forøget sin formue, kan et (mindre) kompensationsbeløb komme på tale.
Lav en aftale på forhånd
Kun ejendele, som man ejer i sameje, skal deles, når forholdet ophører. Men hvad nu, hvis den ene har indskudt et større beløb ved købet end den anden? Eller hvad nu, hvis den ene nægter at sælge og i det hele taget ikke er samarbejdsvillig?
Det er altid en god idé at lave en skriftlig samejeoverenskomst, hvis man ejer fast ejendom i fællesskab. En samejeoverenskomst kan være en stor hjælp ved samlivets ophør, da det så vil være fastlagt på forhånd, hvad der skal ske med ejendommen ved et salg, og hvem der eventuelt har krav på at få sit større indskud tilbagebetalt.
Ønsker den ene part at overdrage den halve eller hele bolig til sin samlever, kan vi bistå med papirarbejdet og den digitale tinglysning - læs mere under emnet Overdragelse af fast ejendom mellem ugifte samlevende.