Spørgsmål:
Vi har brug for råd om, hvordan vi forholder os overfor en forkert byggetilladelse fra kommunen. Kommunen har givet byggetilladelse til naboens tilbygning, og vi mener, at tilladelsen er forkert, og vi er også fortørnede over, at vi ikke er informeret om byggeriet tidligere. Det var et tilfælde, at vi rendte på naboen, der glad oplyste, at de havde fået byggetilladelse til en tilbygning.
Nu har vi modtaget kopi af arkitekttegningen over naboens tilbygning, og tegningen viser, at tilbygningen er med 1 sal og meget store vinduer, der vender direkte ind mod vores terrasse og vinduer. Tilbygningen placeres tæt op ad skellet, og det betyder, at de vil kunne se direkte ind i vores soveværelse og stue, og det vil ødelægge vores ugenerte terrasse og tage vores udsigt til solnedgangen. Vi tænker også, at det må være i strid med lokalplanen, for der er ingen andre huse i kvarteret, der har en 1 sal med store vinduer, der vender ind mod naboen. Hvad råder du os til?
Mvh. Tanne og Rasmus
Svar:
Kære Tanne og Rasmus,
Jeg kan oplyse, at kommunen kan have en pligt til at parthøre naboen i forbindelse med behandlingen af en byggeansøgning. Når der skal tages stilling til, om I skal partshøres, er det afgørende, om I bliver individuelt og væsentligt berørt af byggeriet. Dette er tilfældet, hvis byggeriet påfører jer konkrete og væsentlige indbliksgener. I givet fald må I anses for part i sagen, og kommunen har pligt til foretage en partshøring af jer i henhold til forvaltningsloven.
Partshøring er en garantiforskrift, og da kommunen har overset at foretage partshøring i sagen, kan det medføre, at byggetilladelsen bliver ugyldig, og at hele sagen skal gå om.
Ved en partshøring skal I orienteres om alle faktiske oplysninger i sagen, og I får mulighed for at komme med jeres bemærkninger og indsigelser til byggeriet. Jeres bemærkninger og indsigelser vil indgå i kommunens vurdering af, hvorvidt der skal gives byggetilladelse til naboens planlagte tilbygning.
Kommunen har pligt til at foretage naboorientering, hvis naboens byggeri kræver dispensation fra byggelovgivningen eller planlovgivningen. Kommunen har ikke pligt til naboorientering, hvis byggeriet kan gennemføres uden dispensation fra byggelov og planloven, eller hvis kommunen skønner, at dispensationen er af underordnet betydning for jer som naboer til byggeriet.
I forbindelse med partshøringen har kommunen pligt til at udlevere en klagevejledning. Denne skal som minimum oplyse hvilken myndighed der er klageinstans, / hvem der skal klages til, samt klagefristen. Jeg anbefaler at være opmærksom på klagefrisen, idet denne ofte er 4 uger, hvilket i praksis er kort tid.
Jeg anbefaler, at I indhenter en juridisk vurdering af sagen. Denne vurdering kan inddrage en vurdering af, om byggeriet overholder gældende byggereglement, kommune- og lokalplanen, tinglyste servitutter, indbliksgener, partshøring og naboorientering, praksis m.h.t. byggetilladelser i kommunen, kommunens dispensationer til byggeri i lokalområdet, partshøring og naboorientering.
Derudover anbefaler jeg, at I klager til kommunen snarest muligt. Der er ikke nogen formkrav til klagen, og I kan fremkomme med alle jeres bemærkninger og indsigelser til det påtænkte byggeri.
Med venlig hilsen
Anders
Skrevet af Anders Stig Vestergaard
Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave