-->

Skal andelsboligforeningen eller sælger betale?​

Spørgsmål:

Hej

Min underbo har problemer med nedsivning af vand og skimmelsvamp, og vandet kommer fra mit badeværelse, siger en VVS mand, som har set på det. VVS manden har givet et overslag på kr. 121.000 for at lave det hele, og det inkluderer nedrivning, bortskafning af affald, ny vådrumsmembran, opsætning af nye fliser, montering og tilslutning. Dette er ikke medregnet udgifter til at fjerne skimmelsvampen, og de ikke kan konstatere omfanget, før de har fjernet gulvet. Han vil ikke fjerne skimmelsvampen, og henviser til at kontakte et firma, der udelukkende beskæftiger sig med skimmelsvamp.

Jeg købte min 3 værelses andelslejlighed for kun 3 måneder siden, og jeg vil ikke betale disse udgifter. Det må være sket før, jeg overtog lejligheden, og jeg har ikke haft kendskab til, at der sivede vand fra badeværelset ned til underboen. Jeg ringede til Andelsboligforeningen, der afviste at betale udgifterne og mente, at jeg skulle rette henvendelse til sælger. Derefter skrev jeg til sælger, og nu har jeg fået svar fra sælgers advokat, der afviser ethvert ansvar. Advokaten siger, at jeg så lejligheden, inden jeg købte, og at jeg burde have set manglerne, og derfor kan jeg ikke komme bagefter og kræve, at sælger skal betale for udbedringen. Jeg ringede også til mit forsikringsselskab, og de afviste dækning, for de mente, at skaden er opstået, før jeg overtog lejligheden og udenfor dækningsperioden. Jeg er usikker og ved ikke, om det er andelsboligforeningen eller sælger, der skal betale. Hvad siger du?

Med venlig hilsen Frederik.

Svar:

​​Kære Frederik

Jeg lægger til grund, at det er en utæthed i dit badeværelse, der er skyld i, at der er sket nedsivning af vand til underboen. Skimmelsvamp er noget der opstår over tid, og omstændighederne tyder på, at utætheden ikke er sket for nylig, men er opstået længe før din overtagelse af lejligheden. Dette kan dog kun afklares og dokumenteres ved gennemførelse af syn og skøn.

Det er korrekt, at køber ikke kan gøre krav på betaling for mangler, som kunne/burde være opdaget ved en besigtigelse af lejligheden inden købet. Som forbruger uden særlig forstand på ejendom- eller bygninger er der dog små krav til at checke lejligheden inden købet. Jeg vurderer, at dette ikke afskærer dig fra at gøre krav gældende vedrørende manglerne og vandskaderne under hensyn til, at disse ikke var synlige ved din almindelig besigtigelse af lejligheden forud for købet.

​På det foreliggende er det min vurdering, at sælger er ansvarlig for manglerne og ikke andelsboligforeningen, og dette begrunder jeg bl.a. i henvisning til vedtægterne. Jeg tager dog forbehold, idet det ikke kan udelukkes, at syn og skøn måtte komme frem til en årsag, hvorefter sælger ikke kan gøres ansvarlig. Jeg har gennemgået vedtægterne for andelsboligforeningen, og i vedtægterne er det bestemt, at det er andelshaver, der har den indvendige vedligeholdelsespligt, og herunder pligten til at vedligeholde badeværelset. Dette omfatter, at andelshaveren løbende skal sørge for at fugerne mellem fliserne er tætte. Hvis sælger havde vedligeholdt fugerne mellem fliserne på badeværelset, er det usandsynligt, at der kan være sket nævnte nedsivning af vand i nævnte omfang fra badeværelset til underboen. Skimmelsvampen er efterfølgende opstået som følge vand, fugt og råd i etageadskillelsen.

Sammenfattende anbefaler jeg, at du kontakter en advokat og får juridisk rådgivning og assistance til at skrive til sælgers advokat, ansøge om retshjælpsdækning hos din retshjælpsforsikring, anlægge en retssag samt gennemføre syn og skøn.

Med venlig hilsen

Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave​

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf.

23 24 30 39

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.