-->

Skal vi deltage i voldgiftssagen?​

Se også ​​→

​Spørgsmål: 

Hej

Vi har en tvist med entreprenøren, der skulle lave en tilbygning på 105 m2 til vores hus. Ca. midtvejs i byggeriet påpegede vi byggesjusk og fejl og mangler og meddelte, at vi først betalte 3. betalings rate, når fejlene og manglerne var lavet. Herefter stoppede de arbejdet og forlod byggeriet.

​På grund af fejlene og manglerne bestilte vi en byggeteknisk gennemgang af tilbygningen. Den bygningssagkyndige besigtigede fejlene og manglerne og hele byggeriet, og vi modtog en besigtigelsesrapport, som vi mailede til entreprenøren.

Vi snakkede med entreprenøren og aftalte et møde, hvor vi skulle gennemgå besigtigelsesrapporten og fejlene og manglerne sammen med ham, og han bekræftede, at han kom alene. Vi mødte derfor alene uden sagkyndig bistand, men entreprenøren overholdte ikke aftalen og mødte op sammen med en bygningsingeniør.

De afviste alt, hvad der stod om fejl og mangler i besigtigelsesrapporten, og de få fejl, som de anerkendte, mente de var indenfor tolerancegrænserne, og derfor skulle de ikke laves. Vi fastholdt fejlene og manglerne, der stod i besigtigelsesrapporten, og siden har vi ikke snakket med ham, og nu har vi fået indkaldelse til en voldgiftssag.

Vi ønsker din rådgivning om, hvordan vi skal forholde os. 

Med venlig hilsen Ulla og Lars.

Svar: 

Kære Ulla og Lars

I tilslutning til jeres henvendelse har jeg gennemgået entrepriseaftalen, og herefter kan jeg oplyse, at bestemmelsen om voldgift i jeres entrepriseaftale ikke er bindende for jer.

Bestemmelsen om voldgift i jeres entrepriseaftale er ikke bindende for jer, fordi det er en forbrugeraftale, og I indgik entrepriseaftalen, før jeres nuværende tvist med entreprenøren opstod.

Derudover bemærker jeg, at sagsomkostningerne ved en voldgiftsag kan være uforholdsmæssig store.

Der skal betales et opstartsgebyr, en serviceafgift, leje af lokale der skal benyttes til hovedforhandlingen og honorar til Voldgiftsrettens 3 dommere.

Afgørelsen er endelig og bindende jer, og I vil således være uden mulighed for at anke afgørelsen. Dette betyder, at I skal affinde jer med voldgiftsdommen, selvom I evt. måtte finde, at afgørelsen er forkert. Det er en klar og væsentlig forskel i forhold til en retssag ved domstolene, hvor der er mulighed for at anke dommen fra byretten til landsretten og således mulighed for at få prøvet sagen på ny i landsretten.

Såfremt I deltager i voldgiftssagen, vil jeres deltagelse anses for at være det samme som, at I har godkendt, at tvisten skal afgøres ved voldgift, og afgørelsen i voldgiftssagen vil være endelig og bindende for jer.

Sammenfattende anbefaler jeg, at I meddeler, at I afviser at deltage i voldgiftssagen.

Såfremt I afviser at deltage i voldgiftssagen, vil entreprenøren være henvist til at anlægge en retssag ved domstolene med henblik på at opnå dom for sit påståede krav.

I en evt. kommende retssag skal I kunne dokumentere jeres påstande, og I skal således kunne dokumentere fejlene og manglerne. Under hensyn hertil vil det være nærliggende at begære gennemførelse af syn og skøn, med henblik på at skaffe dokumentation for fejlene og manglerne ved byggeriet. Efter gennemførelse af syn og skøn udfærdiger skønsmanden en skønserklæring, og denne vil udgøre en væsentlig del af grundlaget for rettens dom.

Jeg anbefaler jer at få juridisk rådgivning og en vurdering af jeres muligheder for løse at tvisten bedst muligt. 

​Med venlig hilsen

Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe direkte tlf.nr. 86 16 68 41 eller mbtlf. 

23 24 30 39

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.